Ochrana moří, obchod a potraviny.

Jak je patrno z následujících čísel patří Vietnam k významným obchodníkům mořských plodů.

V roce 2019 dosáhla celková produkce v zemi 8,15 milionu tun, včetně 3,77 milionů tun rybolovu a 4,38 milionů tun akvakultury.
Její vývoz mořských plodů dosáhl 8,6 miliard USD, a Vietnam je tak třetím největším vývozcem mořských plodů za Čínou a Norskem.

Na základě všech těchto faktorů Vietnam zřídil chráněné mořské oblasti jako součást svého úsilí o udržitelný rozvoj rybolovných zdrojů a zlepšení rybářských tradic za účelem ochrany vodního prostředí v zemi s více než 3 600 kilometry pobřeží.

Za poslední desetiletí Vietnam vytvořil 16 chráněných mořských oblastí (MPA), aby chránil ohrožené mořské ekosystémy a další podmořské zdroje před rušivou lidskou činností. MPA také poskytují živé laboratoře pro oceánografy a mořské biologové, kteří provádějí výzkum.

Od září 2020 pokrývají MPA 213 400 ha z 270 271 ha stanovených v rezoluci. Informace byly zveřejněny na konferenci, která hodnotila 10 let ochrany a rozvoje mořských zdrojů Vietnamu do roku 2020 a kterou minulý víkend uspořádalo ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova ( MARD).

Seznam zahrnuje 12 provozovaných MPA, jmenovitě Bach Long Vi (město Haiphong), Con Co (provincie Quang Tri), Cu Lao Cham (Quang Nam), Ly Son (Quang Ngai), záliv Nha Trang (Khanh Hoa), ostrov Cau (Binh) Thuan); Phu Quoc (Kien Giang), Co To – Dao Tran (Quang Ninh), Bai Tu Long (Quang Ninh), Cat Ba (Haiphong), Nui Chua (Ninh Thuan) a Con Dao (Ba Ria-Vung Tau).

Čtyři další v plánu jsou Hon Me v provincii Thanh Hoa, Nam Yet v Khanh Hoa, Phu Quy v Binh Thuan a Hai Van – Son Tra ve městě Danang a provincii Thua Thien-Hue.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *