bageta blog Vietnam my life

Banh mi! Co je víc?

Neznám nikoho kdo by ve Vietnamu neochutnal toto typické až ikonické jídlo. A neznám rovněž nikoho kdo by si nenašel tu svojí “ bagetu „.

Její historie se začíná psát okolo roku 1887. Právě od tohoto roku až do roku 1954 Vietnam ovládali Francouzi. A to vás jistě překvapí, že zrovna Francouz potřebuje bagetu!!! Problém byl ale v dostupnosti surovin, resp. jejich ceně. Pěstovat pšenici ve Vietnamu nebo dovážet hotové bagety nepřicházelo v úvahu. Co jsem četl tak zlom nastal během první světové války. Potraviny „západního“ typu se během válečné akce dostaly do rukou Francouzských vojáku a ……. Pak už stačilo využít místní ingredience a vložit do bagety! Ovšem to jsem tak na konci 50. let 20. století a v rodině manželů Le v Ho Či Minově městě. Ti prý stáli u zrodu této ojedinělé street food pochoutky!

Snídaně, oběd, večeře, svačina! Prostě kdykoliv. A takřka cokoliv tvoří náplň bagety samotné. Přesto základní ingredience jsou různé druhy masa a zeleniny.
Co třeba Banh mi s paštikou nebo vepřovými játry? Šunka, grilované vepřové maso, kuřecí karbanátky a dokonce i hranolky! Možnosti jsou skutečně nekonečné. Stejně jako je nekonečné množství omáček.

A ceny?? Často se odvíjí od množství náplně. Orientačně uvádím cenu od 15 000 do 30 000 VND (0,65 – 1,31 USD).

Končím a jdu si udělat „něco“ k jídlu! -:)

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *